Spring til indhold
Hjem » Blog » Tålmodighed

Tålmodighed

Tålmodighed er en rigtig god egenskab at besidde.

Livet bliver meget lettere, hvis man er bare en lille smule tålmodig.

Tålmodige bilister kommer ikke hurtigere frem, men det er betydeligt mere rolige og glade, når de når frem, end hvis de havde været utålmodige og ophidsede undervejs.

tålmodighed

Tålmodige studerende er mere tilbøjelige til at dimittere fra deres studium. Resultatet af deres anstrengelser kommer jo først mange år efter indsatsen på skolen, så derfor er tålmodighed særdeles vigtigt.
Grunden til at mange starter på et studium, er, at de ønsker sig noget andet, fx en lovende karriere – eller et job, der er mere interessant end det nuværende.
Som studerende giver man også afkald på en øjeblikkelig fordel ved at have et betalt job, til fordel for en potentielt mere tilfredsstillende karriere efter eksamen.

tålmodighed

Tålmodige forældre får mere afbalancerede glade børn, der selv er tålmodige. Det er der vist ikke ret mange, der er uenige med mig i.

Tålmodige mennesker har også en tendens til at spare flere penge op, da de er villige til at lægge midler til side til fremtiden, i stedet for at bruge dem nu til en øjeblikkelig gevinst eller behovstilfredsstillelse.

Og tålmodige mennesker er mindre tilbøjelige til at ødelægge deres appetit ved at spise for meget (usundt) før et hovedmåltid. Derfor har de sjældent problemer med vægten eller helbredet.

Utålmodighed

Men tålmodigheden er ustadig. Vi har alle en vis portion tålmodighed, og nogle gange er vi alle utålmodige i større eller mindre udstrækning.

Hvad skaber utålmodigheden? Hvordan opstår det?

 1. Mangel på viljestyrke
  Man giver alt for let op, og giver for hurtigt efter. Man er mere interesseret i at få dækket nogle umiddelbare behov, end at høste de langsigtede fordele
 2. Mangel på tillid til andre
  Man tror ikke, at andre vil levere i fremtiden. Man har ikke erfaring for, at man kan stole på, at andre overholder deres aftaler, og at det kan betale sig tålmodigt at vente.
 3. Mangel på omsorg
  Jo mere omsorg, du har for noget eller nogen, jo længere er du villig til at vente. Tænk blot på dit eget barn i forhold til andres børn
 4. Ønsket om at få afsluttet en opgave
  Det er rart at gøre noget færdigt, og så selv om det måske koster lidt ekstra (penge, ressourcer osv)

Alle fire punkter handler meget om den holdning, der er blevet grundlagt i barndommen, og som fortsætter i voksenlivet – lige indtil det øjeblik, hvor man ønsker at ændre noget.

Forandring

Så hvis du vil have en forandring, hvordan opbygger du så tålmodighed eller forøger din nuværende tålmodighed?

 1. Distraktion
  Sørg for at blive optaget af noget andet, mens du venter. Dermed føles ventetiden kortere
 2. Tag beslutningerne i forvejen
  Jo længere ud i fremtiden du kan planlægge, jo bedre er det. Det er lettere at holde sig til en plan, der har et attraktivt endemål, end at tumle frem i blinde
 3. Vent med at vælge
  Bed om tid til at tænke dig om og overveje, eller eventuelt sove på dét, som du er blevet bedt om at tage stilling til
 4. Vær fokuseret på grunden til utålmodigheden
  Bevidstheden om noget gør det lettere at håndtere. Prøv at grave ned i dine bevæggrunde for at du gør dét, du gør. Hvorfor gør du det
 5. Vær tålmodig for andres skyld
  Hvis I er et par stykker eller en gruppe, har du dermed en forpligtelse over for andre, og det øger til tålmodighed, fordi du ikke er alene og kun har dig selv

Kursus

Men alt dette lærer du meget mere om på mit vredes-kursus.

Ikke mindst vane-ændring, så du kommer til at gøre noget hensigtsmæssigt helt automatisk, i stedet for at skulle huske det fra gang til gang (og dermed glemmer det).

Hvis de nye færdigheder ikke kan bruges i tilspidsede situationer, virker det ikke, og du falder tilbage i den gamle rille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *