Spring til indhold
Hjem » Blog » Tre metoder til vredeshåndtering

Tre metoder til vredeshåndtering

Konkrete planer til at håndtere vrede

vredeshåndteringDu vil i denne artikel få skitseret nogle meget enkle tiltag i forbindelse med noget, der kan være meget komplekst.

Det er vigtigt at forstå, at følelser som vrede og irritabilitet er naturlige følelser, men de kan være tegn på noget, der stikker dybere end dét, man lige kan få øje på.

Mens lejlighedsvise skænderier i parforholdet er naturlige, skal vedvarende vrede håndteres, da den kan udvikle en skadelig stemning og på sigt ødelægge forholdet.

Hvis man ofte er vred på sin partner, kan det kræve en stor portion selvransagelse og fokus på kommunikation.
Typisk er der misopfattelser, misforståelser og dårlige vaner i hverdagen.

Ved at gøre en indsats for at få løst problemerne og lære sig nogle hensigtsmæssige kommunikationsværktøjer og vaner, kan I genskabe tilliden, trygheden og kærligheden i jeres forhold.

Det kan være svært at håndtere vrede i et parforhold, men det er vigtigt at finde en forståelse, samt at opbygge nye sunde vaner, for at bevare et afbalanceret og varigt forhold med forståelse for og anerkendelse af hinanden.

Hvis du ofte bliver vred, og nogen gange måske meget vred, er der tre områder, som det vil være en god idé at holde sig for øje.

1. Når du ændrer den måde, hvorpå du anskuer tingene, så vil de ting, du ser på, ændre sig

Føler du, at du lever i en venlig eller uvenlig verden?
Hvis du mest ser vrede og vold, er det dét, du er i gang med at skabe for dig selv i dit liv.

Det vil jeg beskrive med en lille historie:

Forestil dig fire mennesker, der går hen ad en markvej. De kigger i tavshed ind på den samme mark, uden at de siger noget til hinanden.

Da de er kommet hen for enden af markvejen, standser de op for at tale om, hvad de har set på marken.

Imidlertid er den ene af dem landmand, den anden er jæger, den tredje er soldat, og den fjerde er ejendomsmægler. Hvorfor mon de beskriver vidt forskellige ting, når det er nøjagtigt den samme mark, de har kigget på?

Forklaringen er, at de kun ser dét, de genkender og deres egen fortolkning af det. De ser dét, der handler om dem selv, og de ser sig selv.

Landmanden har måske lagt mærke til stenene i marken, der kan ødelægge landbrugs­maskiner, samt hvordan afgrøderne står.

Soldaten har set et terræn, hvor fjenden kan skjule sig.

Men ingen af dem ser noget, der ikke er dem selv. Hvis ejendomsmægleren er bybo, har han ikke set et eneste levende dyr. Derimod kan jægeren formentlig navngive mindst ti forskellige dyr, han har bemærket.

Vi ser spejl-billeder af os selv, og vi kan kun se noget, der kan spejles fra os selv.

Ansvar

Hvis DU er personen med udfordringerne, må du ikke forvente, at andre skal ændre sig eller blive bedre, for at du kan få dit liv til at fungere. Løsningerne ligger ikke udenfor dig selv.

Sandheden er, at det alt sammen foregår inde i dig. Men vores følelser snyder os til at tro, at ”det er de andres skyld”.

Det er sådan, at hjernen er indrettet for at beskytte egoet.

2. Der findes ingen berettiget harme

Måske bærer du rundt på hævnfølelser, fx ham der ikke har betalt sit lån tilbage, eller hende der forlod dig til fordel for en anden. Du føler, at du er i din gode ret til at hade de mennesker, der har gjort dig ondt.

Men hvis disse følelser ikke bliver håndteret, vil de altid ende med at skade dig selv. Had-følelserne vil skabe en desperation i dig. Det vil påvirke både dine relationer til andre og dit helbred.

Ingen dør af et slange-bid. Derimod er det giften, som efterfølgende går i blodet på dig, der slår dig ihjel. Det samme gælder uretfærdigheder og den efterfølgende vrede

3. Hvad du tænker og føler, ender ofte med at ske

Græsset er altid grønnest – dér, hvor man vander det!

Hvad du fokuserer på, udvider sig og bliver større.

Prøv at lade være med at tænke på en elefant!
Hvor stor succes har du med dét lige nu?
Du ser formentlig en elefant for dit indre blik lige nu.
Det er sådan, at hjernen fungerer.

DU!

Vær yderst forsigtig med de fem farligste ord i verden: Du, Nej, Ikke, Altid og Aldrig.

De bør i langt de fleste tilfælde helt udgå af dit ordforråd, når du har enten en almindelige samtale eller en ophedet diskussion.

Faktisk har de fleste mennesker brug for at lære et helt nyt sprog, for at kunne få en positiv forandring i deres liv. Sproget hedder ”Selvansvarligsk”.

De forsvundne nøgler

Forestil dig, at du er inde i dit hus. Pludselig går lyset ud, og du taber dine nøgler, som du havde i hånden. Der er helt mørkt, så du kan ikke finde nøglerne. Så ser du, at ude på gaden brænder der gadelys. Hvis du ikke har lyst til at rode rundt i mørket i huset, når der nu er lys ude på gaden, vælger du at gå derud og lede videre. Det virker helt igennem logisk for dig. Naboen kommer forbi og tilbyder at hjælpe dig med at lede. På et tidspunkt spørger han dig, hvor du tabte nøglerne. Da du fortæller, at du tabte dem inde i huset, har naboen svært ved at forstå dig.

Mange mennesker leder i lyset omkring sig efter noget, som de har tabt inde i sig selv.

Derfor hjælper jeg som coach med at sætte fokus på de områder, der skal lyses op. Jeg tænder på en måde loftlyset, så det er lettere at genfinde det tabte.

Selvfølgelig kan det være svært. Hvis det havde været kendt og let, havde man jo nok gjort det for længst.
Men det er ikke umuligt. Derfor er det nogle gange en god idé at række ud efter professionel hjælp. På den måde er processen betydeligt hurtigere og mere tryg og sikker, så du opnår dét i livet, du ønsker.